BOMULL ELLER ULL - OG LITT OM ANDRE MATERIALER


Interessant å vite om de stoffer som finnes i tekstiler vi bruker! Ved å lese denne artikkelen fikk jeg en større bevissthet rundt materialer - der jeg tidligere hadde en oppfatning, men ikke kunnskap nok. Så jeg legger den ut her slik at også du kan lese den:

"– Miljømessig er bomull ekstremt forurensende. Dette er et stort problem internasjonalt og noe må gjøres. Bomull krever også mye vann, varme eller kjemikalie for å bli rent , og det vaskes også hyppig. Det er også et billig produkt, og derfor har vi et høyt forbruk av bomullstøy. Det er mange billige produkter med kort levetid i bomull , understreker Klepp. 
Foto: Pixabay Bomullsplante Clematis Vitalba Pods
I motsetning til bomull, er ull et materiale som egner seg adskillig bedre i det norske klimaet. Også miljømessig kommer ullen bedre ut. 
- Ull tar til seg mye fuktighet og isolerer godt også når det er fuktig. Vi holder oss dermed varme når det er kalt, og tørre når det er varmt i ullklær. Ull er lett å holde ren. Lukt forsvinner ved lufting og skitt forsviner ved skånsom vask. SIFO starter nå opp et nytt prosjektet om ull hvor vi skal studere ullens miljøegenskaper og se på fremtiden for bruken av Norsk ull, opplyser Klepp. 
Syntetiske materialer
Mens bomull har fått et ubegrunnet godt rykte, er det materialer som kanskje har fått et ubegrunnet dårlig rykte. Det er mange som rynker på nesen når de hører om syntetiske materialer, men det kanskje uten grunn. 
– Nordmenn har blitt glad i mange syntetiske materialer som for eksempel allværsjakken, fleece i polyester og superundertøy. Her finnes det mange gode produkter i dag , informerer Klepp".
Sitat: Nettavisen. Hele artikkelen finner du her: http://www.nettavisen.no/nyheter/vi-lures-av-tekstilbegrepene/2815631.html


Material
Beskrivelse
Type
Ull
Betegnelse brukt om fibrer fra sauer og også om hår fra andre dyr som brukes til tekstilproduksjon, f.eks. angora- og kasjmirgeit, kamel, vikunja og alpakka. Ca. halvparten av verdens ullproduksjon kommer fra merinosauen eller krysninger av den. 
Naturfiber
Bomull
Bomullsfiberen er hår på bomullsplantens frø, tilhører gruppen cellulosefibere, og er uten sammenligning den mest anvendte tekstilfiberen. 
Naturfiber
Akryl
Syntetiske fibrer fremstilt ved polymerisasjon av akrylnitril. Ved fremstillingen tilsettes det opp til 15 prosent andre kjemikalier for å forbedre fibrenes egenskaper, spesielt fargeopptaksevnen. 
Kunstfiber
Polyester
Polymer hvor monomerenhetene er knyttet sammen ved esterbindinger. Det finnes en rekke polyestertyper med stor praktisk betydning. 
Kunstfiber
Silke
Det skilles mellom dyrket silke, også kalt morbærsilke, og villsilke (begge omfattes av begrepet natursilke). Silkefibrene regnes blant de mest eksklusive tekstilfibrene, både på grunn av den vakre glansen og den store styrken, men også fordi det er komplisert å fremstille silke. 
Naturfiber
Rayon
Betegnelse for kunstfibrer fremstilt av cellulose, særlig viktig er viskosefibrer.
Kunstfiber
Viskose
Viskose er en tekstilfiber av cellulose. Den grupperes blant regenererte kunstfibrer. Viskosefiberen har mange egenskaper til felles med bomull, som også er en ren cellulosefiber, men på to viktige områder atskiller viskosefibrer seg fra bomull. Viskosefiberen tar opp relativt store mengder fuktighet fra omgivelsene. Det kreves derfor større mengder energi for å tørke viskose enn bomull. Viskosefiberen er svakere når den er våt enn når den er tørr. For bomull er forholdet omvendt. – Stoff fremstilt av viskosefibrer krymper i vask og krøller både i bruk og vask. 
Kunstfiber
Nylon
I en del land brukes nylon som generisk betegnelse for alle typer polyamider med uforgrenet molekylstruktur og polyamidfibrer av disse. 
Kunstfiber
Elastan
Er et meget elastisk syntetisk tekstilfiber som ofte omtales under merkenavnene Lycra eller Spandex. 
Kunstfiber

Kilde: Store Norske Leksikon

Mer om bomull kan du også lese her: GENTLEMANS GAZETTE