HVA ER EGENTLIG EN GAVE

Under finner du definisjonen på hva som menes med gave og at det er en utveksling av goder. Men jeg synes det er lite snakk om hva en gave egentlig er ment å gjøre. Og hva den gjør. Nemlig å glede mottageren. 

En gave er nødvendigvis ikke kun en gjenstand, men kan også være service tilbud og opplevelser. Og vi tenker vel mest på gaver f.eks. fra bedriften som en gjenstand til nytte og glede i hjemmet. Er det en personlig firmagave fra bedriften, som skal gis til en større gruppe ansatte knyttes den gjerne opp mot et budskap som f.eks. sport og friluftsliv der en allværsjakke så desidert er å oppfatte som en personlig gave, men som kan gis til mange forskjellige.









Gave, noe man gir eller får uten vederlag. Gaveutveksling er altså en form for utveksling av goder eller tjenester uten at det settes noen pris på dem og uten at giveren direkte forventer at det betales tilbake. Det dreier seg følgelig om en utveksling som er vesensforskjellig fra direkte bytte eller kjøp og salg (enten penger er involvert eller ikke).














En gave skaper forventninger om en eller annen form for gjenytelse – før eller senere. Slike forpliktelser oppstår ikke bare mellom individer, men også mellom grupper. Gaven medfører tre former for forpliktelser: å gi, å ta imot, og å yte en gjengave. Det karakteristiske ved gaver er at gjenytelsen gjerne skal være i en annen form enn den man mottok. Det er også vanlig at man møter sin forpliktelse ved å yte igjen på et senere tidspunkt enn ved mottagelsen av gaven. Mer enn selve utvekslingen av goder eller ytelser over tid er gaven også et utsagn om relasjonen mellom giver og mottager. Den skaper, bekrefter og symboliserer gjensidig sosial avhengighet og virker sosialt integrerende.
Ref.: https://snl.no/gave