GLASSBLÅSING - ALLTID LIKE FASCINERENDE

Kosta Boda, Bertil.  Foto: Hans Runesson

Kosta Boda, Jupiter. Foto: Hans Runesson
Glassblåseren anvender en blåsepipe av jern med et lite treskaft. Han samler glass på spissen av røret ved å dyppe det i glassmelten. Ved å blåse, rotere og svinge på røret, kan han kontrollere formgivningen, men oftest blåses glasset ned i en form som gir produktet den ønskede utforming. Ved fremstilling av f.eks. vinglass, sprenges den øvre del av glassblæren av ved rissing med diamant og en skarp gassflamme som også varmer kanten til mykning, slik at overflatespenningen får den til å bli glatt og avrundet. Stetten lages for seg og settes på mens glasset ennå er klebrig. 




Ellers kan varmt glass håndformes på mange måter, f.eks. med klyper og tenger, klippes med saks osv.
Kosta Boda, Ludvig Lofgren i hytten,.Foto: Hans Runesson

Ved halvmanuell produksjon skjer pressing eller blåsing med trykkluft i en manuelt betjent maskin. Tilføring av glass skjer da manuelt ved at glasset fiskes ut av smelten med en stang. Billigere glassartikler, skåler, drikkeglass, fat o.l., fremstilles ved at en avpasset glassmengde presses i en delt form. Også støping og sentrifugalstøping anvendes, likeså utvalsing av tykke plater. Med dette kan man oppnå mønstring av overflaten.

 ”Årtun, Torstein. (2009, 14. februar). Glass: forming. I Store norske leksikon. Hentet 14. januar 2016 fra https://snl.no/glass%2Fforming”.
Kosta Boda, glassblåser.  Foto: Hans Runesson